SÅ OPTIMERAR DU
DIN VENTILATION

Det kan helt klart vara knepigt att hålla koll på allt man borde, som ventilation till exempel. Vi vet hur det är, därför har vi sammanställt våra bästa tips och tricks på hur du kontrollerar din ventilation hemma.

Att kolla luftflödet lite då och då är viktigare än man kan tro. Ett enkelt knep är att använda lite hushållspapper eller liknande för att se om luftflödet är effektivt. Frånluftsventilen ska göra så att pappret sugs fast och tvärtom vid en tilluftsventil.

Kontrollera att dina fläktar och ventiler är hela, rena och icke igensatta, det är även viktigt att kika så det inte är smutsigt på väggen runtom ventilen. Det är ett tydligt tecken på att något bör göras, för man vill ju inte att fläktarna sprider otäckheter som bakterier och kvalster. Det kan även vara lägligt att mäta luftfuktigheten i sitt hem. Den mäts med en hygrometer och fuktigheten bör ligga mellan 40–60 %.

Dina fönster är en viktig del av ventilationsopitmeringen. Man vill inte ha dragiga fönster men heller inte för välisolerade. Är de isolerade med tätningslister ska det lämnas en luftspalt på 20 cm högst upp i fönstret. Detta gäller dock inte i kök eller våtutrymmen, där ska hela fönstret vara isolerade, ordentligt.

Öppna dina innerdörrar. För att luften ska kunna flöda ordentligt i ditt hem kan det vara bra att lämna innerdörrar öppna. Önskas stängda dörrar är det passande med en liten ventilationsspringa upptill. Det är även strategiskt med en öppen planlösning där man lämnar en liten glipa mellan möbel och vägg, just för att luften ska kunna röra sig fritt.

Inred med växter. Att inreda sitt hem med växter är något många gillar, men visste du till exempel att fredskalla, ampellilja och prickblad hjälper till att rena din inomhusluft? Dock är det med måtta som gäller, är hela din fönsterbräda fylld med växter kan det bidra till dålig luftcirkulation.

Fläkta mera. När det kommer till utrymmen i ens hem där det är mer fukt så som i våtutrymmen kan en liten fläkt i en frånluftsventil göra stor skillnad.

Se till att slänga ett öga på din ventilation någon gång ibland för att säkerställa en frisk och ren luft i ditt hem!