10 ENKLA ÅTGÄRDER
FÖR REN LUFT

Här följer lite härliga tips och tricks på hur man kan hålla sig pigg och hälsosam genom att ha ett välventilerat hem.

Vädra ofta.
Om luften blir stillastående samlas lätt fukt, damm och partiklar inomhus. Därför är det viktigt att vädra ofta. Frisk luft ger ett friskt liv så öppna ett fönster för hälsans skull!

Vädra och skaka sängkläder och mattor utomhus.
Skaka av sängkläderna och piska dammet ur mattan, utomhus. Det gäller att göra detta lite då och då så att du får en frisk och härlig luft inomhus.

Undvik sprayprodukter både för rengöring, hårvård etc.
Se till att du inte sprayar för mycket i ditt hem. Det leder till dålig luft fylld med massa kemikalier som inte är så bra att andas in.

Undvik produkter som utger sig för att rena luften genom att dofta citron eller tallolja. De sprider kemikalier i bostaden.
Målet är att ha en frisk känsla i sitt hem, ingen kemisk framställd känsla för att dofta gott. Om du vill att ditt hem ska kännas fräscht så vädra ofta.

Undvik eller dra ner på mängden rökelse och doftande ljus. Stearinljus är att föredra särskilt om det står så att lågan inte fladdrar.
Rökelser och doftljus blir allt mer populärt i Sverige. Men även om de är mysiga kan det vara värt att veta risken de kan medföra. Att använda rökelser någon gång ibland är okej, så länge man öppnar upp ett fönster och vädrar, ordentligt.

När köksfläkten är på kan du öppna ett fönster i rummet intill.
När du lagar mat och steker i köket, är det lätt att matos sprider sig till hemmets alla hörn. Det kan vara gynnsamt att sätta en ny god vana här, att alltid försöka ha ett fönster intill köket på vidglänt. Det kan göra stor skillnad i kampen mot matos.

Det är viktigt att rengöra luftkonditioneringsanläggningar och luftfuktare, annars sprider de en bakterieflora i bostaden.
Om man har en luftkonditioneringsanläggning i sitt hem är det till ens fördel om den fungerar på ett optimerat sätt. Ge anläggningen lite tillsyn då och då, det gör att luften ni andas i ert hem bevarar sin fräschhet.

Undvik tvättmedel som använder zeoliter eftersom de fastnar i kläderna och sprids i luften.
En relativt oskyldig bov, zeoliterna. De orsakar egentligen inen skada på miljön när de sköljs ner men små partiklar stannar kvar på kläderna. Zeoliterna bidrar till mer damm hemma, något som inte är särskilt bra för oss människor att andas in. Så använd gärna tvättmedel utan zeoliter för ett renare och hälsosammare liv.

Undvik att elda virke som är impregnerat eller målat och elda aldrig plast.
Om du har öppen spis eller braskamin hemma, elda aldrig med trä som det är målat på, det avger giftiga partiklar. Dessa kan vara mycket farliga att andas in, och inget man bör ha i inomhusluften.

Se till att din dammsugare har ett tätt och effektivt filter.
Om man ska städa och dammsuga sitt hem är det bra om det blir just rent. Därför är det väldigt viktigt att filtret i dammsugaren är effektivt, sitter bra och fångar upp de små partiklar som man inte vill sprids i hemmet.